Me kõik tunneme aeg-ajalt, et energia on täiesti otsas, isegi kui teeme midagi, mis meile meeldib. Kroonilise stressi ja väsimuse sümptomeid on sageli raske tuvastada enne, kui olukord on muutunud tõsiseks. Pikaajaliselt nende sümptomite keskel elamine võib kaasa tuua tõsiseid terviseprobleeme. Seetõttu on oluline sümptomeid varakult märgata ja nendega tegeleda.

 

Kroonilise stressi sümptomid

Krooniline stress mõjutab nii vaimset kui ka füüsilist tervist. Sümptomite varajane märkamine ja tunnistamine on oluline. Vajadusel otsi professionaalset abi ja tuge.

Füüsilised sümptomid:

  • Pidev väsimus ja energiapuudus
  • Unehäired, raskused uinumisel või öösel  ärkamine
  • Seedehäired
  • Peavalud ja lihaspinged
  • Suurenenud haigestumus ja immuunsüsteemi nõrgenemine

Emotsionaalsed ja käitumuslikud sümptomid:

  • Pidev ärevus ja muretsemine
  • Ärrituvus ja meeleolumuutused
  • Raske lõõgastuda ja maha rahuneda
  • Keskendumisraskused ja mälu halvenemine
  • Emotsionaalne läbipõlemine
  • Raskused igapäevaste ülesannetega toimetulekul

 

Kroonilise väsimuse sümptomid 

Kroonilise väsimuse sümptomid võivad olla salakavalad. Seedehäired, pearinglus, ärevus ja kehv mälu võivad kõik viidata sellele seisundile. Kui avad hommikul silmad ja juba ootad õhtust magamaminekut, on aeg midagi muuta.

 

Ettevõtja stressi juhtimise oskus

Ettevõtjad seisavad sageli silmitsi suure stressiga, mis toob endaga kaasa väsimuse. Stressi juhtimise oskus on väsimuse hetkedel eriti oluline, et säilitada produktiivsus. 

Aga kuidas siis taaskäivitada energiavoog, kui keha tundub tühi?

 

Efektiivsed tehnikad energia taastamiseks

Alusta eneseväärtustamisest! Paljud usuvad, et väärtustavad end, kuid tegelikult ei pööra piisavalt tähelepanu enda vajadustele. Kõik algab väikestest sammudest. Alusta päeva rahulikult ja tasakaalukalt. Väldi esimese asjana telefoni haaramist, see suurendab stressi ja vähendab keskendumisvõimet.

Õige toitumine ja vedeliku tarbimine. Joo piisavalt vett, sest dehüdratsioon võib põhjustada väsimust ja vähendada keskendumisvõimet. Söö tasakaalustatud toitu, mis sisaldab piisavalt vitamiine ja mineraale.

Meditatsioon ja lõõgastumine. Igapäevane meditatsioon aitab rahustada meelt ja parandada keskendumisvõimet. Jooga ja venitusharjutused on suurepärased lõõgastumiseks ja keha ning vaimu tasakaalu taastamiseks.

Mindfulness harjutused. Mindfulness on teadlik ja tähelepanelik olek, kus inimene keskendub hetkele, ilma et ta hinnanguid annaks või midagi muuta prooviks. Praktiseeri mindfulnessi, et tunda end energilisema ja rahulikumana.

Hingamine ja lõdvestumine. Õige hingamistehnika, näiteks neljaga sisse hingamine, kuuega hinge kinni hoidmine ja kaheksaga välja hingamine, aitab taastada energia voogu ja leevendada väsimust.

Liikumise ja tantsu maagia. Tantsimine vabastab endorfiine ja adrenaliini, mis tõstab meeleolu ja vähendab stressi. Tantsimine mitte ainult ei paranda füüsilist tervist, vaid toob ka rõõmu ja lõbu igapäevaellu. Muusika saatel keha liigutamine on suurepärane viis energia voo taastamiseks.

Ajaplaneerimine ja puhkus. Planeeri oma päev nii, et oleks aega nii tööks kui ka puhkuseks. Kasuta oma töölt saadud korralist puhkust vähemalt poole ulatuses puhkamiseks, mitte koduste tööde tegemiseks. Broneeri puhkusereis või lõõgastav spa külastus. 

Toetussüsteemi loomine. Räägi oma muredest ja stressist lähedastele või otsi professionaalset abi. Väga oluline on omada toetavat keskkonda, kus saab oma tundeid ja muresid jagada.

Tervise taastamine unega. Kvaliteetne uni on eluliselt oluline keha taastamiseks ja uueks päevaks valistumiseks. 

 

Kokkuvõte

Kui keha on täiesti tühi ja energiatase madal, on mitmeid tõhusaid viise energia voo taastamiseks ja tasakaalu leidmiseks. Märka kroonilise stressi sümptomeid varakult ning paku kehale ja vaimule vajalikku toitumist, puhkust ja enesearmastust. Väärtustades enda tervist, leiad tee tagasi täisväärtusliku ja energilise elu juurde.

Marika tegemiste kohta saad lähemalt uurida: 

https://www.facebook.com/marika.hanson.9
https://www.instagram.com/marikahanson/ 

Ei jõua ära oodata järgmist podcasti osa?

Ühine Inspiraatorid Facebooki grupiga ja saad vaadata #õppimisneljapäevade live sessioone koos teiste inspiraatoritega kuu aega enne kui need podcastina välja tulevad. Samuti saad jooksvalt tekkivatele küsimustele ka kiirelt asjakohased vastused.

Liitu Inspiraatoritega: www.facebook.com/groups/inspiraatorid/ 

Inspiraatorid podcast

https://www.instagram.com/inspiraatorid/

 

Sigrit Säga

https://www.facebook.com/sigritsaga

https://www.instagram.com/sigrit.saga